Această fecioară, Justiția

27.02.2018

Justiția este una dintre cele mai importante elemente care construiesc un stat. Ea nu are valoare în sine, valoarea ei este dată de două elemente principale: de accesul real la justiție al fiecărui individ și de rezultatul pe care îl obține societatea, respectiv fiecare individ, de la acesta. Cu cât justiția este mai puțin aservită politic, cu atât o societate este mai apropiată de o democrație funcțională, reală. Libertatea actelor de justiție face parte dintre valorile, însușirile unei justiții exercitate într-o țară democratică. 

Curtea Constituțională nu este o parte a justiției, ci este o oglindă a funcționării, conforme cu legea fundamentală, a instituțiilor statului. Ea este o instituție, nu este o instanță. De aceea, Curtea Constituțională nu trebuie adaugată sistemului judiciar. Deși are o structură similară unei instanțe și proceduri similare acesteia, Curtea Constituțională este pur și simplu o instituție separată. Independența ei trebuie asigurată în Constituție.

Politizarea Curții Constituționale însă face ca sistemul juridic să fie dat peste cap. Atunci când Curtea Constituțională lucrează în interesul unei elite, ea nu mai poate reprezenta interesul public și nici nu mai poate asigura obiectivitatea raportării la celelalte instituții ale statului, deoarece ar trebuie să facă un anumit tip de judecăți de valoare și de raționamente care vor ieși din logica juridică sau administrativă a statului, nu va mai face generalizări, ci vor extrapola o situație particulară la o situație generală. Se încurcă astfel întregul sistem al statului, fiind afectat chiar statul de drept. Cea mai gravă problemă a lipsei de responsabilitate a celor care fac din aceasta instituție una vulnerabilă, este aceea că odată ce există o hotărâre a Curții Constituționale ea creează precedent, acea hotărâre are autoritate de lucru judecat, ea nu va mai putea interveni în acea cauză, nu mai poate schimba un lucru strâmb într-unul drept. Curtea Constituțională, pentru că este o instituție a statului, nu poate avea autoritate exclusivă nici măcar pe marginea Constituției.    

Consiliul Superior al Magistraturii este pentru justiție ceea ce este Curtea Constituțională pentru Stat. El, garantul independenței justiției, (independenței de politic) asigură funcționarea corectă a interdependețelor dintre ramurile justiției și a persoanelor care fac parte din aceste ramuri.

  

© 2017 Alina Dobre 
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți